ניהול איכות ואבטחת איכות

סיכום שיעור 9

lb78622

lb78622

פרטי הסיכום

קורס: ניהול איכות ואבטחת איכות

מספר השיעור: 9

סיכום השיעור

חשוב להעצים את העובדים כי הם המשאב העיקרי של הארגון והם גורמים לחברה להתפתח.

בקרת איכות – מתייחסת למוצר. הבטחת איכות נוגעת לכל התהליכים, החל מהגעת חומרי הגלם ועד שיווקו ללקוח.

לאחר בקרת איכות עלינו לעשות הבטחת איכות. עלינו לעבוד עם בקרת תהליכים סטטיסטית, הסמכה ע”י גורמים כמו מכון התקנים.

בסוף עושים ניהול איכות כוללת שכולל רתימת עובדים, מדידת ביצוע, שיפור תמידי.

אם יש כישלון במילוי דרישות זה אי התאמה. כמו כן,  גם אם לא נעמוד בסטייה זו אי התאמה. למשל, בקניית ארון עם הוראות הרכבה, אם אין חלקים, אז המפרט לא תקין וזו אי התאמה.

TQM זו גישה ניהולית, גישה יפנית, מתבססת על העקרונות של דמינג. זה בא לידי ביטוי כשלאורך זמן יש שיפור מתמיד. הכול מביא אותנו לשיפור תהליכים.

לא לשכוח שיש לשים את העובד במרכז, כדי שיוביל את התהליך, אחרת אין שיפור ואין התייעלות.

נבחר שלושה עקרונות ונסביר מהן התמורות מצד הארגון והעובד, מההיבט הארגוני ומההיבט של העובד:

  • מתן אפשרות לעובדים להפוך לכוח המניע שיפורים, הן כבודדים והן כחלק מצוותים. מצד העובדים, משתפים אותם, נותנים להם אחריות, כבוד, שואלים לדעתם, זה נותן הרגשת ביטחון בעובד. מצד הארגון, כשהעובד מרגיש מוערך ותורם למערכת הוא רוצה לתת למערכת.
  • תפקיד ההנהלה משתנה מניהול למנהיגות – על ההנהלה לתת דוגמאות אישיות, לקחת אחריות, ליזום שינויים בעצמה, להנהיג את הארגון לעתיד ולא רק לדאוג שהדברים של היום יתבצעו.
  • עירוב ספקים בתהליך השיפור כשותפים בהצלחת הארגון – בצורה זו אנחנו מקבלים משוב על תהליכים שונים שלנו ויודעים להתחדש בכל פעם שיש לספק משהו חדש, הערה, הארה. כמו כן, ככל שנערב אותם הם ירצו לספק לנו דברים כדי לעזור בתהליך, במכירה, בהגדלת המלאי.

בכל ענף שעובדים עם אנשים חשוב לדעת להניע את העובדים, כדי שיקבלו את המרות בהיבט חיובי. הנאה פנימית זו הנעה שנובעת מצורך פנימי, סיפוק. הנאה חיצונית זה לרוב מתגמול.

דמינג היה איש רב פעלים, נחשב לאבי “בשורת האיכות”. תרם רבות בעת מלחמת העולם השנייה לתעשייה האמריקאית, אך התפרסם בעיקר בשל עבודתו ביפן, אשר היתה לאחר קריסת המוסדות והכלכלה. שיטת הTQM מתבססת על עקרונות דמינג.

  1. שיפור המוצר/השירות – על השיפור צריך להיות תואם לרצונות הלקוח. כמו כן, חשוב לנו מאוד חדשנות, עידוד עבודה טכנולוגית. אם בסוף נשפר הכול אבל זה לא יהיה לשביעות רצון הלקוח, אז השיפור הזה ממש לא עשה טוב. השיפור חייב להשתלב עם שביעות רצון הלקוח.
  2. פילוסופיית האיכות – בעקבות תקלות רבות במוצר קשה לכמת את הנזק מעזיבת הלקוחות. יש חברות שהפסיקו מכירה של מוצרים בעלי תקלות. אנחנו חייבים להפחית את המוצרים הפגומים כדי שלקוח יהיה מרוצה ויביא לקוחות אחרים. אין להסתכל על הטווח הקצר אלא על הטווח הארוך שתקפיד על האיכות.
  3. הפסקת התלות בבחינה/בביקורת סופית – עלינו לבצע את הבקרות לא בסוף התהליך אלא לכל אורך הנקודות בתהליך. עלינו לעצור כשמגיעים לגבולות הבקרה.
  4. בחירת ספקים – לא תמיד הספק הזול הוא הטוב והאיכותי ולא היקר ביותר הוא הטוב, יש לעשות בחינה של הספקים. לא להתמקד באחד ולהיות תלותיים ושבויים.
  5. שיפור מערך הייצור והשירות בהתמדה – תמיד צריך לשאוף להשתפר בכל תחום, בכל שירות.
  6. הדרכה – עליה להיות יעילה ופרקטית ושתתרום לעובד בפן המקצועי וכן מעניינת.
  7. מנהיגות – לטפח מנהיגות. כשיש מנהיגות בריאה בארגון המנהיגים ידעו להניע עובדים ולדחוף אותם קדימה.
  8. הסרת חששות העובדים – על העובד להרגיש בטוח להגיע ולשאול את המנהל שאלות, בעיות. המנהל צריך ליצור אמון בין ההנהלה לעובדים. תפקיד ההנהלה לעודד פתיחות, יוזמה, שינויים.
  9. עידוד עבודת צוות – קשר תמידי בין כל המחלקות תתרום לאיכות הכוללת
  10. הימנעות מסיסמאות ומטרות מעורפלות
  11. נורמות של תפוקה
  12. גאווה באיכות – לשמוע מהעובדים מה דעתם של האיכות, לדאוג לכלים, לציוד המתאים, להדרכה.
  13. מיסוד תוכנית השתלמות להסבת עובדים – העובדים יכולים להתפתח בתפקיד לרוחב ולאחר מכן לגובה.
  14. תוכנית להפעלת השינוי – תכנן בהתחלה, פעל בהתאם למה שמצאת בתכנון, עשה, ובדוק את התוצאות בפועל של התהליך.

עריכת הסיכום

iw עִבְרִית
X